Van welk type isolatie zijn onze zelfbouw bouwstenen gemaakt? Wat is hun isolatiewaarde?


Uit alle beschikbare isolatiematerialen heeft Gablok gegrafiteerd geëxpandeerd polystyreen (EPS) gekozen voor zijn bouwsysteem.

Polystyreen en duurzame ontwikkeling

EPS bestaat voor 98% uit lucht. De resterende 2% is materiaal afkomstig van petroleumraffinage. EPS geeft een nieuw leven aan deze grondstof die niet als brandstof kan worden gebruikt.

Het basisproduct heeft de vorm van styreenbolletjes. Wanneer zij in contact komen met waterdamp, nemen de korrels 40 maal in volume toe, zonder gebruik van oplosmiddelen of andere kleefstoffen.

In tegenstelling tot wat gedacht, is styreenmonomeer een bestanddeel dat in natuurlijke toestand in planten aanwezig is, het is niet schadelijk voor de gezondheid, blijft stabiel in de tijd, heeft geen negatieve gevolgen voor het milieu, is niet giftig noch vervuilend.

In het dagelijks leven is EPS te vinden in bepaalde voedsel- verpakkingen, omdat het geen allergieën of ziektes veroorzaakt.

Ecologische voetafdruk van isolerende bekistingsblokken

EPS is niet alleen milieuvriendelijk, het heeft ook het grote voordeel dat het een efficiënt isolatiesysteem is.

De koolstofvoetafdruk van een houtskeletbouwhuis geïsoleerd met EPS, zal veel lager zijn dan een metselwerkconstructie.

Dankzij zijn kleinere afmetingen heeft EPS minder transport nodig omdat het minder ruimte inneemt.

Zijn uitzettingsvermogen laat het toe om zonder grote hoeveelheden water en energie zijn vorm uit te breiden. Na te zijn geëxpandeerd, vormt de firma X-PACK in Verviers het EPS tot onze isolatieblokken.

EPS is een gerecycleerd en recycleerbaar product.

Hout – EPS: een hoogwaardige legering

De voor Gablok geïsoleerde houtbouwstenen ontworpen EPS-isolatie wordt gecombineerd met een OSB-isolerende bekisting.

Door deze combinatie kunnen Gablok constructies profiteren van een zeer interessante isolatiewaarde en energieprestatie.

De warmtegeleidingscoëfficiënt (“U” waarde) van een met Gablok gebouwde wand is 0,15 w/m²k. Onze geïsoleerde houten bouwstenen zijn klaar voor de EPB-waarden van 2021.

De warmtegeleidingswaarde (“λ”-waarde) van EPS is R=0,035w/m²K.

Andere veelgestelde vragen?